Sfaturi utile in privinta documentelor necesare repatrierii persoanelor decedate:

1. Decesul trebuie inregistrat la Autoritatile locale din tara in care persoana a decedat, indiferent de cetatenia acesteia;

2. Daca decesul a fost cauzat de un accident sau cause violente necunoscute va sfatuim sa cereti interventia autoritatilor locale de Politie pentru investigare. Aceste formalitati variaza ca durata si doar dupa terminarea acestei proceduri decedatul poate fi transportat international.

3. Documentele persoanei decedate: buletin, certificat de nastere, certificat de casatorie daca este cazul.

4. Certificat de deces eliberat de autoritatile locale din tara in care a survenit decesul. Pe baza acestui Certificat de deces initial se poate elibera Certificatul necesar organizarii inmormantarii in tara de destinatie a persoanei decedate.

5. Repatrierea dureaza 1-3 zile lucratoare in functie de tara unde a avut loc decesul si celorlalte imprejurari.

Aceste documente se obtin in mai multe etape si tin de formalitatile fiecarei tari.
Doar dupa obtinerea documentelor necesare, corpul se poate ridica de la morga spitalului, pus intr-un sicriu special repatrierilor si transportat in tara de destinatie.
Acest sicriu trebuie sa respecte intocmai Normelor Europene iar unele tari mai impun anumite accesorii suplimentare care sa insoteasca obligatoriu sicriul: valvola, saltea absorbanta, placuta identificare, sigiliu de ceara etc.

TOP