Demersuri repatriere decedati. Tot ce trebuie sa stiti!
Ideea acestui articol este acela de a va oferi sfaturi cu privire la demersurile necesare, in situatia pierderii unei persoane dragi, care a survenit pe teritoriul altei tari, cu toate ca firma de pompe funebre va va indruma pe parcursul acestor pregatiri. Este posibil ca decesul sa se fi produs pe neasteptate sau nu, dar oricare ar fi situatia, evenimentul va fi un soc, majoritatea fiind devastati emotional si nemaiputand sa rezolve problemele necesare in astfel de situatii.
Conform ultimelor statistici, in strainatate mor peste 2500 de persoane in fiecare an. Atunci cand o persoana decedeaza, sunt o multime de decizii de luat si acte de intocmit. De obicei, acestea trebuie rezolvate in decurs de 5 zile, intr-o perioada in care stresul personal este foarte mare. Repatrierea se poate face si in lipsa unui membru al familiei, dar e necesara contractarea unei firme de servicii funerare,care va procura documentele necesare repatrierii. Sfatul nostru este sa apelati la o firma din Romania, deoarece costul repatrierii este mult sub cel practicat de firmele din tara in care s-a produs decesul.
Transportul persoanelor decedate, in Romania, sau in orice alta tara, se face cu respectarea prevederilor legale din tara in care s-a produs decesul. In urma desesului unui cetatean roman, pe teritoriul altei tari, este obligatorie inregistrarea decesului la autoritatile locale din tara respectiva. Desi nu este obligatoriu, decesul poate fi inregistrat si la Ambasada si Consulatul Romaniei din tara respectiva,lucru ce ar permite eliberarea unui certificat de deces romanesc si a unui pasaport mortuar, in caz contrar certificatul romanesc va fi eliberat in Romania.
Transportul decdatilor se poate face numai in conditiile prevazute de legislatia nationala a tarii respective si in conformitate cu regulile internationale aplicabile. Repatrierea decedatilor se face numai cu masini omologate,iar corpul va fi transportat obligatoriu intr-un sicriu de zinc.
Costurile difera in functie de:
– distanta dintre localitatea unde a avut loc decesul si localiatea de destinatie
– pretul imbalsamarii
– pretul sicriului de zinc
– pretul sicriului de lemn
– pretul eliberarii documentelor(in unele zone se plateste o taxa pentru eliberarea documentelor de deces)
Daca persoana a decedat in timp ce se afla in vacanta, costul repatrierii ar putea fi inclus in polita sa de asigurare pentru calatorie.
Poate v-ati intrebat ce se intampla daca nu-ti permiti repatrierea? In acest caz autoritatile vor face toate demersurile necesare pentru inmormantarea in tara respectiva. Daca in Italia decedatul este inmormantat pe banii primariei, nu acelasi lucru il putem spune si despre Spania, unde decedatul este incinerat iar cenusa ingropata.
Recent Comments